Får du i dig tillräckligt med protein?

Proteinet är kroppens byggstenar och byggs upp av 20 olika aminosyror. Nio av dessa är essentiella vilket innebär att våra kroppar inte själva kan producera dessa utan vi måste få i oss dem via maten. Äter man en balanserad kost får man utan problem i sig tillräckligt med protein.

protein

 

Varför behöver våra kroppar protein?

Proteinet är kroppens byggstenar och byggs upp av 20 olika aminosyror. Nio av dessa är essentiella vilket innebär att våra kroppar inte själva kan producera dessa utan vi måste få i oss dem via maten. Dessutom utgör proteinerna en viktig del för vårt immunförsvar.

Hur mycket protein bör jag äta?

Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10 – 20 % av kalorierna vi äter bör komma från protein. Detta motsvarar ca 50-60 gram. För att räkna ut sitt eget behov kan man multiplicera 0,8-1,1g per kilo kroppsvikt och får då fram den dagliga mängden man behöver per dag. Den högre siffran gäller för dem som antingen tränar hårt eller ligger på ett lågt kaloriintag (under 1920 kcal).

I vilka livsmedel hittar jag proteinet?

Nästan all mat vi äter innehåller protein även om mängden varierar. Den största mängden finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg, ost och mjölk. Men det finns även bra källor till protein i ärtor, bönor och linser, vilket är bra för den som är vegetarian.

Hur bör jag äta för att få i mig tillräckligt med protein?

Om du ser till att äta balanserat vid varje måltid behöver du inte tänka så mycket på andelen protein. En frukost med ägg och mejeriprodukter, lunch och middag med fisk, kyckling eller kött tillsammans med grönsaker och ett eller två mellanmål så får du i dig rätt mängd protein.

Är du eller någon i familjen vegetarian bör man tänka på att en eller två måltider ska innehålla baljväxter av något slag. Tränar man hårt några gånger i veckan kan man däremot tänka på att lägga till ett proteinrikt mellanmål för att vara säker på att kroppen får tillräckligt med protein under dagen.

 

Källa: Livsmedelsverket